Shell & Turcas, Derince’deki Shell Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisi’nin çatısını 2.744 adet güneş paneli ile kaplayarak, güneş enerjisinden elektrik üretmeye başlıyor. Bu uygulama sayesinde yıllık yaklaşık 500 ton karbon salımının  önüne geçilecek.  Shell’in küresel çapta 2050 yılına kadar net sıfır emisyonla faaliyet gösteren bir enerji şirketi olma hedefi olduğunu belirten Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem “Toplam kurulu gücü yaklaşık 1MW (905,52kW) olan solar paneller sayesinde, Derince’deki tesisimizin elektrik ihtiyacının %25’ini güneş enerjisinden sağlayacağız.” dedi.

Shell, 2050 yılına kadar net sıfır emisyonla faaliyet gösteren bir enerji şirketi olmayı hedefliyor. Bu hedeflerinden birincisi; en geç 2050 yılına kadar tüm ürünlerinin üretiminden ve operasyonlarından kaynaklanan emisyonları net sıfıra indirmek. İkincisi; daha fazla yenilenebilir enerji ürünü satarak enerji ürünlerinin net karbon ayak izini azaltmak. Üçüncüsü; daha temiz enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek üzere müşterileri ile farklı sektörlerle ve devletlerle birlikte çalışmak.

Shell, elektrikli araçlar için şarj istasyonları, hidrojen, güneş ve rüzgar enerjisiyle üretilen elektrik gibi daha düşük karbonlu enerjiler sağlayarak, yaptığı işi karbon emisyonlarını azaltma hedefine uygun şekilde dönüştürmeye devam ediyor. Küresel hedefi ile uyumlu olarak Shell & Turcas, Akdeniz havzasındaki tek gres ve en büyük madeni yağ üretim tesisi olan Derince Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisi’nin çatısını solar panellerle kaplayarak, güneş enerjisinden elektrik üretmeye başlıyor.

Türkiye’de sektöründe bir ilk olan bu uygulama sayesinde yılda yaklaşık 500 ton karbon salınımı engellenecek. Deprem Yönetmeliğine uygun şekilde öncelikle 500’den fazla çelik boru ile güçlendirilen binaların üzerine 2.744 adet solar panelin yerleştirme ve kablolama işlemleri tamamlandı. Her iki yüzeyden de elektrik üretme özelliğine sahip çift taraflı panellerin kullanıldığı sistem böylece hem zeminden yansıyan hem de ortamda dağılan güneş ışığını kullanabilecek. Toplam kurulu gücü yaklaşık 1MW (905,52kW) olan sistem, aynı zamanda mobil uygulama ile uzaktan bağlantı sağlanarak her bir panelin performansı ve üretim değerleri anlık olarak takip edilebilecek.

Shell Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisi, sektörünün ihracat şampiyonu

2021 yılında 130 milyon litre’nin üzerinde madeni yağ ve gres üretimi gerçekleştirilen Derince’deki Shell Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisi, 65 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat hacmi ile sektöründe lider konumda ve yarattığı ihracat geliri ile de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Shell İstasyonları da enerjisini güneşten sağlıyor

Daha önce istasyonlarında da benzer dönüşümü başlatan Shell & Turcas, dönüşümü gerçekleştirdiği istasyonlarındaki elektrik ihtiyacının %30’unu güneş enerjisinden sağlıyor. Şirket, 2022 yılı sonuna kadar ülke genelinde, elektriğini güneş enerjisinden sağlayan istasyon sayısını 100’e çıkarmayı hedefliyor. Bu sayede Türkiye’deki toplam güneş enerjisi kurulu gücünün yaklaşık 5 MW seviyesine çıkartılması planlanmaktadır.

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’nin Shell için öneminin altını çizerek Shell Derince Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisi ile ilgili şunları dile getirdi: “Shell olarak iklim değişikliği ile mücadele için 2050 yılına kadar net sıfır emisyonla faaliyet gösteren bir enerji şirketi olmayı hedefliyoruz. Bunun için; en geç 2050 yılına kadar tüm ürünlerimizin üretiminden ve operasyonlarımızdan kaynaklanan emisyonları net sıfıra indireceğiz, daha fazla yenilenebilir enerji ürünü satarak enerji ürünlerimizin net karbon ayak izini azaltacağız ve daha temiz enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek üzere müşterilerimizle, farklı sektörlerle ve devletlerle birlikte çalışacağız. Shell, enerji dönüşümünde önemli bir küresel oyuncu. Elektrikli araçlar için şarj istasyonları, hidrojen, güneş ve rüzgar enerjisiyle üretilen elektrik gibi daha düşük karbonlu enerjiler sağlayarak, işimizi karbon emisyonlarını azaltma hedefimize uygun şekilde dönüştürüyoruz. Türkiye’de istasyonlarımızın çatılarını da güneş panelleri ile kaplayarak, istasyonlarımızın da enerjisini yenilebilir kaynaklardan sağlaması konusu çalışmalar yürütüyoruz. 2022 yılı sonuna kadar bu sayıyı 100’e çıkartmayı hedefliyoruz. Sektörde bir ilk olarak Derince Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisimizin çatısını solar panellerle kapladık. Toplam kurulu gücü yaklaşık 1MW (905,52kW) olan solar paneller sayesinde, Derince’deki tesisimizin elektrik ihtiyacının %25’ini güneş enerjisinden sağlayacağız” dedi.

http://www.milesanddrives.com okurları için bilgi notu:

Shell Türkiye Hakkında:

Türkiye’de 1923’ten bu yana faaliyet gösteren Shell, enerji alanında sektöre yeniliklerle, yüksek standartlarla liderlik etmek ve ekonomiye katkıda bulunmak için çalışmaya devam ediyor. Shell, Türkiye’de; “Perakende Satışlar, “Madeni Yağlar Üretim ve Pazarlama”, “Filo Çözümleri”, “Ticari Yakıtlar”, “Enerji ve Gaz”, “Doğalgaz ve Petrol Arama”, “Havacılık Satışları”, “Kimya Satışları” ve “Denizcilik Satışları” alanlarında faaliyet gösteriyor.

Shell, her gün 1 milyondan fazla misafirini Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış 1000’nin üzerindeki istasyon ağında misafir ediyor ve yine her gün 500 binden fazla motorlu taşıta, yüzlerce şantiyeye akaryakıt ikmali yapıyor. Akdeniz’deki tek gres ve en büyük madeni yağ üretim tesisi olan Derince’deki Shell Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisi’nden 65 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatıyla da ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

99 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’de Shell, dünyanın ilk farklılaştırılmış performans yakıtı Shell V-Power, Ferrari ile birlikle kurulan inovasyon ortaklığı, çocuklar için özel olarak tasarlanan tuvaletleri, istasyonları güvenle durulacak lezzet ve keyif durakları haline getiren Shell Select marketleri, mesleğin cinsiyeti olmadığını gösteren Shell’de Kadın Enerjisi programı, engelli misafirlerimizin yolculuklarını kolaylaştıran engelsiz hizmet alanları gibi birçok projesiyle Shell bugüne kadar sektöre hep öncülük etti.

Sektörde “Hep İleride” olmayı, “İlk”leri gerçekleştirmeyi ve sektöre “Yön Vermeyi” ilke edinen Shell, istasyonlarda ilk Kanopi Uygulaması, ilk Market İçi Tuvalet, ilk Kurşunsuz Yakıt, ilk Sadakat Programı Shell Club Smart, ilk Taşıt Tanıma Sistemi, ilk Premium market konsepti Shell Select Market, istasyonlarda kadın istihdamını destekleyen ilk program Shell’de Kadın Enerjisi, çocuklar için özel olarak tasarlanmış ilk Çocuk Tuvaleti, engelli misafirlerimizin hayatını kolaylaştıran sektördeki ilk Engelsiz Hizmet Alanı gibi gerçekleştirdiği faaliyetler bugün sektörde birçok firma tarafından örnek alınarak operasyonlarına dahil edilmiştir.

Shell, yol güvenliği, inovasyon, çevre, kadın istihdamı ve engelsiz yaşam alanındaki sosyal yatırım programları ile Türkiye’nin sosyal gelişimine de katkıda bulunuyor. Yol emniyeti alanında “Trafikte Küçük Hata Yoktur” ile öğrencileri trafik güvenliği konusunda bilinçlendiriyor. İnovasyon alanında “Shell Eco-Marathon” ile her yıl yaklaşık 1000 lise ve üniversite öğrencisinin geleceğin enerjileri ile daha verimli araç üretmesine imkan sağlıyor. Engelsiz yaşam kapsamında müşterileri ve iş ortakları ile topladıkları kapakları tekerlekli sandalyeye dönüştürüyor. İstihdam alanında; akaryakıt sektöründe bir ilk olan “Shell’de Kadın Enerjisi” kadın istihdamı programı ile 2023 yılında 5000 kadına istihdam yaratmayı hedefliyor.