Mitsubishi Electric, şirketin Bilgi Teknolojileri Ar-Ge Merkezinde (Kamakura, Kanagawa bölgesi) 2020 yılında kurduğu net sıfır enerjili bina anlamına gelen ZEB (zero-energy building) konseptine sahip test merkezi SUSTIE® tesisinin ilk faaliyet yılında net enerji tüketimini yüzde sıfırın altına düşürerek tükettiğinden daha fazla enerji ürettiğini açıkladı. 6 bin metrekareden daha fazla alana sahip orta büyüklükte bir ofis binasına karşılık gelen, güneş panelleriyle donatılan bu tesis, operasyonlarını optimize etmek için ZEB teknolojisini kullanarak enerji tüketimini Japon Bina Enerji Koruma Kanunu’nda belirtilen standart birincil enerji tüketim miktarlarına göre yüzde 115 oranında azaltmayı başardı (Değerler bölgeye ve bina kullanımına göre değişmektedir). Bu sonuç, ZEB düzeyinde bir operasyonun son derece rahat ve üretken bir iş ortamından taviz verilmeden yoğun nüfuslu kentsel bölgelerde bile hayata geçirilebileceğini ortaya koyuyor.
SUSTIE tesisi faaliyete geçer geçmez klima ve aydınlatma gibi bina sistemlerinin sıcaklık ve parlaklık gibi pek çok kullanım simülasyonunu yapmak için yeni geliştirilmiş ZEB teknolojisi kullanılarak bir yıllık süre için enerji tüketimi ve konfor düzeylerine ilişkin tahminler geliştirildi. Bu teknoloji, enerji tüketimi ve insan konfor düzeyini dengelemek amacıyla bir bina işletim planı geliştirmek için Mitsubishi Electric’in patentli yapay zekâ (AI) teknolojisi MAISART®1 tabanlı çok amaçlı optimizasyon teknolojisiyle birlikte sürekli simülasyonlar gerçekleştirerek sonuç olarak 571.75MJ/m2 enerji üretimine karşılık olarak 366.07MJ/m2 enerji tüketimine ve -205.68MJ/m2 kadar net enerji dengesine ulaştı (tüm rakamlar yıllık bazdadır).
Merkezde kullanılan teknoloji, her oda için sıcaklık ve aydınlatmayı kısma oranları gibi tesis parametrelerinin deneme yanılma yöntemiyle ayarlanması için gereken süreyi azaltırken binanın faaliyete geçtiği ilk günden başlayarak daha ilk yılında (19 Ekim 2020-18 Ekim 2021 arasında) ZEB düzeyinde başarılı bir performans kaydedilmesinde rol oynadı.
ZEB Operasyon Teknolojisinin Özellikleri
1) Dijital İkiz ile desteklenen bina simülatörü
– Dijital İkiz; yüzey alanı, yalıtım performansı gibi bina bilgilerinin yanı sıra bina ekipman türleri ve performansı gibi bilgileri kullanarak bina koşullarının BIM6 formatında yüksek hassasiyetli bir simülasyonunu oluşturuyor.
– Enerji tüketim ve konfor tahminleri; sıcaklık ayarları, aydınlatma kısma seviyeleri, binada değişen kişi sayısı ve yıl boyunca değişen iklim gibi özellikler dikkate alınarak yapılıyor.
2) Yıllık operasyon planını optimize eden çok amaçlı optimizasyon teknolojisi
– MAISART tabanlı çok amaçlı optimizasyon teknolojisi, enerji tüketimini azaltmak ve konforu artırmak gibi görünüşte birbirleriyle çelişen amaçlara sahip operasyon planının hazırlanmasında kullanıldı.
– Yapay zekâ (AI) tabanlı olan yeni teknoloji, teorik olarak gerekli 1000 trilyon hesaplamadan ziyade sadece 2.500 hesaplamaya dayanarak enerji tüketimi ve konforu en iyi düzeyde dengeleyen bir tahmini, hızlı bir şekilde bularak ideal operasyon planının hazırlanmasını sağlıyor.
MAISART Hakkında
MAISART; kompakt AI, otomatik tasarımlı derin öğrenme algoritması ve yüksek verimli akıllı öğrenme AI’si dâhil Mitsubishi Electric’e ait tescilli yapay zekâ (AI) teknolojisine verilen isimdir ve “Mitsubishi Electric’in AI’sı ile en yeni teknoloji” (Mitsubishi Electric’s AI creates the State-of-the-ART in technology) cümlesinin kısaltmasıdır. Kurumsal önermesi olan “Orijinal AI teknolojisi her şeyi akıllı yapar” çerçevesinde Mitsubishi Electric, şirketin orijinal AI teknolojisi ve uç bilişimden faydalanarak daha akıllı, daha güvenli, sezgisel ve kullanımı kolay cihazlar geliştiriyor. SUSTIE ve Maisart, Mitsubishi Electric Corporation’ın tescilli ticari markasıdır. WELL BUilding Standard, International Well Building Institute PBC’nin tescilli ticari markasıdır.
http://www.milesanddrives.com okurları için bilgi notu :
Mitsubishi Electric Corporation :
Güvenilir ve yüksek kaliteli ürünler üretmek konusunda 100 yıllık deneyime sahip olan Mitsubishi Electric Corporation; bilgi işlem ve iletişim sistemleri, uzay geliştirme ve uydu iletişimleri, tüketici elektroniği cihazları, sanayi teknolojileri, enerji, nakliye ve inşaat makinelerinde kullanılan elektrikli ve elektronik donanımların üretimi, pazarlaması ve satışında bilinen bir dünya lideridir. Mitsubishi Electric, “Changes for the Better” (Daha İyisi İçin Değişim) ruhuyla toplumu teknolojileriyle zenginleştirmektedir. Şirket 31 Mart 2021’de sona eren mali yılda 4.191,4 milyar yen* (37,8 milyar dolar) konsolide grup satışı gerçekleştirmiştir.
Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki Faaliyetleri :
“Evden uzaya” kadar pek çok farklı sektörde ileri teknoloji çözümleri ile öne çıkan Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki ana faaliyet alanları; klima sistemleri, endüstriyel otomasyon sistemleri, ileri robot teknolojileri, mekatronik CNC sistemler ile asansör ve yürüyen merdiven sistemlerinden oluşuyor. Potansiyeline ve gücüne inandığı Türkiye’yi önemli bir üretim üssü olarak konumlandıran Mitsubishi Electric, markanın Avrupa’daki ilk ev tipi klima fabrikası olma özelliğini taşıyan Manisa’daki dijital fabrikasında Türkiye ve Avrupa için yüksek enerji tasarruflu ve çevre dostu klimalar üretiyor. Türk sanayisinin fabrikaların dijital dönüşüm sürecine entegrasyonu için çalışan Mitsubishi Electric, otomasyon teknolojileri ile dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray projesinde de dikkat çekiyor. Türkiye’de otomotiv ekipmanları, yarı iletken cihazlar, ulaştırma ve enerji sistemleri gibi pek çok farklı kulvarda da rol alan Mitsubishi Electric, kamu sistemleri alanındaki faaliyetleri kapsamında uçak ve uçuş güvenliğini artırmak amacıyla havalimanları için geliştirdiği radar teknolojisini Antalya Havalimanı’nda da uyguluyor. Uzay araştırma ve geliştirme sistemleri alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden Mitsubishi Electric, Türkiye’nin ve komşu ülkelerin iletişim ve yayıncılık altyapısına katkıda bulunan Türksat 4A ve 4B uydularının da üreticisi konumunda.
Mitsubishi Electric Türkiye Sosyal Medya Hesapları :
linkedin.com/company/mitsubishi-electric-turkey