Dünya devi Bosch, çip teknolojilerine 2026’ya kadar 3 milyar Euro ek yatırım yapacak.
Firma, Dresden’de gerçekleştirdiği Bosch Teknoloji Günü 2022’de, mikroelektronik (çip) alanına yapacağı dev yatırımı kamuoyu ile paylaştı.
2021’de dönemin Almanya Şansölyesi Angela Merkel tarafından Dresden’de açılan 1 milyar Euro’luk yatırıma ek proje geliyor. Yeni projenin bir kısmı IPCEI yani “Avrupa’nın Ortak Çıkarlarını Gözeten İnovasyon Projeleri” kapsamında fonlanacak. Avrupa Birliği’nin ve Alman Federal Hükümeti’nin hedefi 2030’a kadar Avrupa’nın küresel yarı iletken üretimini yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarmak.
Dresden’in Bosch için önemli bir teknoloji üssü haline geldiğine vurgu yapan Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stefan Hartung şehrin önemli simgelerinden Elbe Nehri’ne de dikkat çekerek düşüncelerini: “2026 yılına kadar yarı iletken teknolojimize ve buna dayalı sistemlere yaklaşık 3 milyar Euro yatırım yapmak istiyoruz. Örneğin, 2025’e kadar Reutlingen’deki fabrikamızı genişleteceğiz. 2023 yılında ise Dresden’i genişletmek istiyoruz. Elbe Nehri boyunca elektronik bisikletlerin (e-bike) nasıl arttığını göreceksiniz. Motorlarının üzerindeki beş kırmızı harf, yani Bosch sizi şaşırtmasın. Kendi yaptığımız çipler, hiç olmayan bir pazarı yani e-bike’ı var etti. Motosikletler ve otomobiller için olduğu kadar bisikletler içinde ABS üretiyoruz. Tadilat yapanlar bizim matkaplarımızla çalışıyor. Fabrika zeminlerinde bizim robotlarımız dolanıyor. Başta COVID-19 olmak üzere bulaşıcı hastalıklar için yaklaşık on farklı hızlı PCR testi yapmayı mümkün kılan bir moleküler tanı platformu oluşturduk. Bunların hepsi de çiplerimizin yardımıyla gerçekleşiyor” sözleriyle ifade etti.
Trafik kazalarına dikkat çekiyor
Yarı iletkenlere olan ihtiyacın baş döndürücü bir hızla arttığını anlatan Dr. Stefan Hartung, Avrupa’nın bu ihtiyacın karşılanmasını teşvik etmek için yeni bir finansman programı başlatacağını kamuoyu ile paylaştı. Dr. Stefan Hartung bu konuyla ilgili düşüncelerini: “Bosch olarak, güvenli bir yaşam için daha fazla teknoloji geliştirmek istiyoruz. On trafik kazasından dokuzu insan hatasından kaynaklanıyor. Bunu otonom sürüşle önleyebiliriz. Mikroelektronik de burada önemli bir rol oynayacak.
“Bosch olarak, bir otomobilin çevresinin 360 derecelik taramaları için radar sensörleri gibi donanımları daha küçük, daha akıllı ve daha uygun maliyetli hale getiren sistemler geliştiriyoruz. Ek olarak, ağa bağlı bir yaşam için icat edilen teknolojiler geliştireceğiz. Buna örnek; akıllı gözlükler için şimdiye kadarki en küçük projeksiyon modülü gösterilebilir. Bosch, bu modülü MEMS teknolojisi temelinde üretiyor ve gözlüğün şakak kısmına sığacak kadar küçük yapıyor. Bu, kullanıcının bir uzaylı gibi görünmeden her türlü bilgiyi almasına izin veriyor. Üçüncü olarak, sürdürülebilir bir yaşam için icat edilen teknoloji istiyoruz. Bunun için de yeni yarı iletkenler geliştiriyoruz.” sözleriyle dile getirdi.
http://www.milesanddrives.com okurları için bilgi notu:
Bosch Group:
Dünyanın önde gelen teknoloji ve servis tedarikçilerinden bir tanesidir. Dünya genelinde yaklaşık 402.600 çalışana sahiptir. Şirket, 2021 yılında 78,7 milyar Euro’luk satış gerçekleştirmiştir. Faaliyetleri: Mobilite Çözümleri, Sanayi Teknolojileri, Tüketici Ürünleri ve Enerji ve Bina Teknolojisi olarak 4 sektöre ayrılmaktadır.
Bosch Grubu’nun stratejik hedefi, ya yapay zeka içeren ya da yapay zeka yardımıyla geliştirilmiş veya üretilmiş olan ürünler ve çözümler ile ağa bağlı yaşamı kolaylaştırmaktır. Bosch, yenilikçi olan ve büyük bir ilgi gören ürünler ve servislerle dünya genelinde yaşam kalitesini iyileştirmektedir. Kısacası Bosch, “Yaşam için teknoloji” oluşturur. Dünya genelinde Bosch Grubu, 2020 yılının ilk çeyreğinden beri karbon nötrdür.